<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=653894673610194&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

GeoBIM historie


Een beetje geschiedenis
Wie nog nooit van GeoBIM gehoord heeft zal denken dat het een nieuwe term is, maar dat is niet zo. Niettemin welkom op deze blog want het is juist onze bedoeling de term en het werkveld breder bekend te maken en te ondersteunen. Maar 2020 was wel het jaar dat Esri Inc, de grootste GIS speler ter wereld, lid werd van buildingSMART, de organisatie die de IFC standaard heeft bedacht en onderhoudt. Dat laatste al sinds 1996 toen IFC 1.0 uitkwam. Ruim voordat ooit de term BIM werd gebezigd, dat kwam pas rond 2003.

Esri Joins as a Multinational Member – Announces Support of AEC Workflows - buildingSMART International - Google Chrome

Die eind jaren ’90 waren, voor wie het heeft meegemaakt, ook de start van standaardisatie in GIS - of zoals je wilt, Geodata of Geoinformatie, kortweg Geo. In 1996 kwam de eerste ‘Simple Features Specification’ uit van het OpenGeospatialConsortium – OGC. Building Information Models (BIM) Demonstrated in OGC Testbed  OGC - Google Chrome - kopie (2)Niet lang daarna de ondersteuning van OGC standaarden door Oracle in haar DBMS – jarenlang de ‘must have’ voor het uitwisselen en integreren van geodata tussen of zelf in organisaties. Het was een eis in iedere publieke tender in de jaren 2000 -2020.

Building Information Models (BIM) Demonstrated in OGC Testbed  OGC - Google Chrome - kopie

In de bouwwereld voltrok zich een ander proces, waar het BIM concept werd ontwikkeld. De eer van de BIM verdieping komt toe aan de overheid van het VK, dat net zoals Nederland een gidsland was voor Geo, zij dat werden voor de standaardisatie van bouwprocessen gefinancierd door de overheid. bim-levels - maturityIn 2007 brachten ze daar de ‘BS 1192’ standaard uit, in 2011 het beroemde ‘BIM strategy Report’ met de beroemde BIM levels 0 tot 3. In 2011 was het uitwisselen van informatie via de ‘Common Data Environment’ al een essentieel onderdeel van ‘BIM’. De ‘M’ van BIM werd al vóór 2007 gebezigd in de vorm van ‘Model’, maar de UK maakte er de ‘M’ van ‘Management’ van – waarbij BIM duidelijk een procesaanpak werd en niet een standaard.

summary

Een leuk filmpje over de geschiedenis van BIM vind je overigens hier:

www.youtube.com wil het volgende - kopie

Maar nu GeoBIM, dat is ook niet van dit jaar; Het eerste GeoBIM congres vond al plaats in 2014, in Amsterdam en in Dubai.

GeoBim 2014AMS

GEOBIM 2014 — Mozilla Firefox

en we vinden ee (Geo-) BIM artikel van de bekende prof Adriaanse in het GIS magazine van 2015:

GIS-Magazine-2015

En zo ging GeoBIM op weg, met de early adopters, voorlopig nog uit de CAD- en Geo Wereld. De sponsors in 2014:

GeoBim 2014 sponsors

We zien een flink aantal bedrijven en instellingen waar we tegenwoordig mee werken en nog veel plezier van gaan krijgen. Als 'standaardiseerders' zijn dat natuurlijk OGC en buildingSMART, en over standaarden gaat een andere blog.

Freek Boersma

Freek Boersma

Onderwerpen: GEOBIM

Terug naar het overzicht