<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=653894673610194&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Standaarden - historie


Als je werelden aan elkaar knoopt, zoals Geo en BIM, of ook wel de wereld van het beheren en van het bouwen, zeg maar asset management en planning-design, ontkom je niet aan nadenken hoe dat snijvlak er uitziet. Cultureel, software en data-architectuur, applicaties.

Omdat de wereld complex is en veel soorten makers en gebruikers kent, is het wel verstandig afspraken te maken waar iedereen zich aan houdt. Dat is de wereld van de standaarden en normen.

In de Geo en BIM wereld wemelt het van de standaarden. Sommige zijn in een land verplicht - zoals we zagen in het VK met BS1192, anderen, zoals in Nederland de NLCS worden gebruikt op basis van vrijwilligheid.

We kunnen niet anders dan de standaarden van de Geo en BIM wereld apart te bekijken, want een geintegreerde standaard bestaat niet. En dat hoeft ook niet, zolang applicaties elkaars standaarden kunnen lezen en schrijven.

Wat is het belang van standaarden? We kunnen dat vragen aan Richard Petrie van buildingSMART. 1561321768972

Hij maakte tijdens een presentatie op GeoBIM2020 duidelijk waarom die nodig zijn. Zie de blog over GeoBIM2020. Maar we kunnen het natuurlijk ook gewoon aan het BIM Loket vragen! https://www.bimloket.nl/p/195/Waarom-open-standaarden

BIM Loket - Digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving - Google Chrome

Zoals het BIM Loket laat zien, zijn er veel BIM standaarden, waarvan de geo mensen zullen zeggen dat het Geo standaarden zijn, bijvoorbeeld IMGeo en CityGML. Maar de belangrijkste BIM standaard die er tussen staat is IFC.

IFC

Industry Foundation Classes - Wikipedia - Opera_2IFC, ofwel 'Industry Foundation Classes' - niet te verwarren met voor het gewone publiek bekendere 'International Finance Corporation' - bestaat vanaf 1996, alhoewel Wikipedia de eer gunt aan Autodesk met een initiatief uit 1994.

Vanaf de eerste versie in 1996 tot de versie 4.2 in 2019 liggen meer dan twintig jaar definitie en gebruik van deze standaard die voor ontwerpaktiviteiten in de vakgebieden civiele techniek en architectuur in de hele wereld bruikbaar is.

Omdat IFC zo belangrijk voor ontwerp en bouw, ontstond vanzelf een samenwerking tussen de voornaamste Geo standaardisatieclub 'OGC' (Open Geospatial Consortium) en buildingSMART.

OGC

OGC Standards  OGC - Google Chrome

Building Information Models (BIM) Demonstrated in OGC Testbed  OGC - Google Chrome - kopie (2)-1

Zoals we in de blog 'historie van GeoBIM' zagen, is OGC al jaren bezig de uitwisseling van data in de Geowereld mogelijk te maken. Het gebruik van OGC is zelfs nog minder onderwerp van discussie dan IFC in de bouwwereld. Dat komt omdat er in Geo veel meer veschillende spelers (software leveranciers) zijn dan in de bouwwereld - en ook wel omdat de digitalisering in de bouw zoveel jaren achtergelopen heeft op andere sectoren.

OGC heeft een enorme lijst aan standaarden geproduceerd,

Een belangrijk aspect van die standaarden is dat er heel veel 'standaard gebaseerd op onderliggende standaard' types zijn. Zo zijn in vrijwel ieder land de geostandaarden gebaseerd op een van de OGC standaarden,  Bijvoorbeeld IMGeo is gebaseerd op CityGML is een OGC standaard gebaseerd op de OGC GML etcetera. De Basisregistratie Topogratfie (BGT) is gebaseerd op OGC GML.

Inspire

Een standaard die Inspire logoook op OGC is gebaseerd is Inspire. Bepaald door de EU, bedoeld om landsgrensoverschrijdend data te kunnen uitwisselen op het gebied van infrastructuur, demografie, bodemgesteldheid, vervuiling, mobiliteit en dergelijke.

CityGML

We zagen het al in het voorbijgaan: CityGML. Volgens BIM Loket een BIM standaard, maar bedoeld om 3D stadsmodellen in te kunnen uitwisselen. Zeg maar Een heleboel eenvoudige BIM modelletjes samengepakt in een databestand dat een hele stad of zelfs regio omvat.

CEUS-LOD-1De CityGML standaard ondersteunt het beleidsmatig gebruik van 3D objecten, vooral voor vraagstukken als mobiliteit, luchtkwaliteit, energieplannen, installeren van zonnepanelen of windmolens, en noem maar op.

Als zodanig is CityGML al een standaard die heel dichtbij het GeoBIM begrip komt, zij het dat in de meeste gevallen de bouw en BIM wereld het detailniveau niet voldoende zal vinden.

(TU Delft)

Berlin_3D_model - kopie

(virtual city systems / Berlijn)

ISO19650

En nu iets heel anders: het uitwisselen van data in een proces gegoten. We zagen al hoe het VK leidend was in het begrip BIM als proces - en die gedacht is internationaal opgewaardeerd en in een ISO standaard ondergebracht:

BIM_to_ISO-1

De ISO19650 wordt ook in nederland gezien en geimplementeerd, zoals we kunnen zien aan het artikel van het BIM Loket.

De standaard is tamelijk complex, zoals we kunnen zien voor diverse onderdelen van het leveren van informatie en integreren in het asset management proces:

UK BIM Framework – BIM Standards, Guides & Resources - Google Chrome_2

En dat maakt het niet erg eenvoudig om hem te implementeren.

Maar wie heeft gezegd dat ons vak simpel zou zijn? Maar wel uitdagend en met als primaire doel: met zijn allen werken aan een efficiente en kwalitatief hoogstaande keten van bouwers en beheerders van infrastructuur.

 

 

Freek Boersma

Freek Boersma

Onderwerpen: Standards

Terug naar het overzicht